Matic pametuje – Whey/sirotka

“Whey, ali po domače »proteini«, je še zmeraj dostikrat črno obarvan prehranski dodatek, ki pa je ubistvu frakcija kravjega mleka, neškodljiva in učinkovita zadevica za vsakogar ki želi povečati svoj vnos beljakovin. Ker sem iskreno že kar malo naveličan dvignjenih obrvi in vprašanjem ki jim sledijo: »a ti slučajno proteine piješ??« sem se odločil ta segment kjer pametujem posvetiti prav proteinom, ja!

Govorim seveda o sirotki . Sirotka je v osnovi tekočina, ki je kot stranski proizvod narejena pri pridelavi mleka v sir, in je (na srečo) bogata z beljakovinami. Nam bolj poznana je suha oblika sirotke aka whey, ki je pridelan tako, da ji enostavno odvzamejo tekočino in že imamo ta magični prah, ki ga moraš piti nujno za izgradnjo mišične mase, doh!?

Aminokisline so derivati karboksilnih organskih kislin, z eno ali več amino skupinami –NH2 , ki pa so med seboj povezane s peptidno vezjo, ki na koncu tvorijo peptide, polipeptide in beljakovine.

Torej, ja… beljakovine so nujno potrebne, saj so osnovni gradbeni material vsake žive celice. Delujejo kot encimi (pospeševalci biokemijskih reakcij), delujejo tudi kot transportne molekule (hemoglobin), obrambne molekule… in na koncu za to kar vsi bilderji želijo, tvorijo strukturna proteina kot sta aktin in miozin, ki sta funkcionalni komponenti vseh naših skeletnih mišic (biceps pa prsa…naprimer)

Torej, ja… beljakovine so nujno potrebne, saj so osnovni gradbeni material vsake žive celice. Delujejo kot encimi (pospeševalci biokemijskih reakcij), delujejo tudi kot transportne molekule(hemoglobin), obrambne molekule… in na koncu za to kar vsi bilderji želijo, tvorijo strukturna proteina kot sta aktin in miozin, ki sta funkcionalni komponenti vseh naših skeletnih mišic (biceps pa prsa…naprimer) 

Whey dokazano pomaga tudi pri sintezi (nastajanju) glutationa, saj je ravno ta bogat z aminokislinami iz katerega se tvorijo. Glutation »the master antioxidant«, ki je najmočnejši antioksidant v našemu telesu si lahko predstavljamo kot nekakšno mrežo vojakov kateri ščitijo naše celice proti prostim elektronom(radikalom), ki so lahko škodljivi zdravju ali pa celo rakotvorni.

Za vse tiste zdravniško dokazano (in tudi samodiagnosticirane) na laktozo intolerančne imamo v ponudbi tudi whey izolat, ki je identična stvar, le brez laktoze… pa je stvar rešena.
Nekih pravil pri doziranju wheya ni, ga je pa priporočljivo zaužiti po vadbi tam od 40-50g z nekim virom ogljikovih hidratov (maltodekstrin ali glukoza), ali pa kar tako večkrat čez dan za dodaten vir beljakovin, škodovati ne more.”

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0